Mokslininkai iškėlė versiją, kad Vokietiją į šoką įvariusi E. coli bakteriją po pasaulį išnešiojo Vokietijos Hamburgo oro uostuose „McDonald’s“ greitojo maisto restoranuose prieš skrydį užkandžiavę keleiviai. Pagal pagrindinę versiją,žmonės susirgo paragavę Ispanijoje užaugintų agurkų.
Kol kas neaišku, kaip bacila, jau nusinešusi keliolika gyvybių, pateko į maistą. Visuomenė linkusi kaltinti Ispanijos šiltnamių savininkus, tačiau užkratas ant agurkų taip pat sėkmingai galėjo patekti ir juos transportuojant bei ruošiant restorano virtuvėje. Nors liga įvarė baimės, tačiau skrydžiai į Vokietją ir Ispaniją neatšaukti ir keleivių patikra, kaip buvo plintant kiaulių gripo epidemijai, neįvesta.
Didžiausius nuostolius kol kas skaičiuoja Ispanijos Andalūzijos regiono ūkininkai, kurie per dieną praranda iki 10 mln. eurų, nes jų išauginto derliaus niekas nenori pirkti. Daugausia nukentėjo ekologiniai ūkiai, nes būtent ant ekologiškai išaugintų agurkų ir aptiktas mirtinas užkratas. Šalies vyriausybė jau paskelbė, kad kreipsis į teismą, kad Europos Sąjunga būtų priversta atlyginti patirtus nuostolius, nes kol kas niekas nepateikė įrodymų, jog dėl ligos protrūkio kalti didžiausius nuostolius patiriantys ispanai.
Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, mūsų šalies „McDonald‘s“ tinkle ir tuo labiau Vilniaus oro uoste užkrėstų maisto produktų nerasta.
Tekstai, kurie jums gali būti naudingi: