Į Stambulą būtina nuskristi bent kartą gyvenime. Miestas nuostabus. Jame dabartis ir senovė žygiuoja koja kojon. Juk būtent čia keletą šimtmečių viešpatavo romėnai, po to bizantiečiai ir tik vėliau miestą užėmė musulmonai, pakeitę jo pavadinimą iš Konstantinopolio į Stambulą.
Oro uostas Atatürk International Airport – puikus. Po jį vaikščioti su lėktuvo bilietais rankose ir ieškoti kur išduodamas bagažas ar kurioje pusėje reikalingi skrydžių vartai kur kas paprasčiau nei Romos ar Paryžiaus oro uostuose. Informacija patalpinta ten kur reikia ir viskas verčiama į anglų kalbą. Žmonėms, kurie pirmą kartą keliauja į Turkiją ir nesupranta arabiškų rašmenų tai, švelniai tariant, patogu.
Jei į Stambulą atskridote tik savaitgaliui ar kelioms dienoms „ištrūkote“ į miestą iš kurio nors turistinio „viskas įskaičiuota“ viešbučio, greičiausiai apsistosite Sultanahmet ar Taksim rajonuose. Iš oro uosto iki Taksim aikštės galite nusigauti autobusu Havas.Bilietas kainuos 10 lirų asmeniui. Viena Turkijos lira Turkijos lira 1.4 lito. Taip pat galima keliauti ir už 4 liras, jei važiuosite metro ar tramvajumi.
Keliaujant po Stambulą teks naudotis transportu, kadangi miestas įsikūręs ant kalnų, pėsčiam apeiti sudėtinga. Stambule važinėja metro, autobusai, tramvajai, maršrutiniai taksi ir žinoma taksi. Viešajame transporte patogiausia naudotis už 2 liras nusipirktais žetonais.
Valiutą geriausiai keistis prieskonių turgaus rajone, nes kuo arčiau centro keisitės pinigus, tuo prastesnis kursas jums bus pasiūlytas.
Viešbutį geriausia išsinuomoti Talimhane Otelleri rajone. Tai viešbučių sambūris vienoje vietoje. Ganėtinai ramus rajonas ir patys viešbučiai yra naujos statybos, o ne senuose Osmanų imperiją menančiuose namuose. Jis įsikūręs visiškai šalia Taksimo aikštės ir Istiqlal gatvės, kur vakarais vyksta pagrindinės linksmybės.
Pavalgyti Stambule galite visur. Deja dažnai patiekalas bus visiškai ne toks, kaip reklamoje. Kepti kaštonai parduodami ant kiekvieno kampo. Kukurūzai dažniau virti, o ne kepti. Daug panašių į kebabus patiekalų, kurių kaina svyruoja apie 5-7 liras. Bet jie nėra gurmanams skirtas maistas. Galbūt tinkami tik apsiginti nuo bado, nes vietiniai deda daugiau nei reikia svogūnų ir tešlos, tačiau pagaili mėsos.
Žuvį geriausia skanauti dešinėje Galata Köprüsü tilto pusėje. Ten įsikūręs nedidelis žuvies turgus, kuriame yra mažas restoranėlis su šviežia žuvimi. Būkite atidūs – rinkitės tik tą žuvį, kuri gaudoma vietoje. Juk nesinori vietoj kelionės po Stambulą valandų valandas leisti tualete…
Netoli tilto pardavinėja ir žuvų sumuštinius. Kepa vietoje, valtelėse, įdeda į bandelę, nepagaili svogūnų, tik pamiršta pasakyti, kad žuvis kilusi iš Norvegijos, taigi yra ne ypatingo šviežumo.
Saldumynai – daug, skanu, saldu. Jei rasite vietinės kilmės ledų, būtinai paragaukite – jie išskirtinio skonio.
Pats skaniausias maistas – šašlykams skirtuose restoranėliuose. Po jų seka maistas vietinėse valgyklose. Sriubos, antri patiekalai – viskas karšta, sotu ir nebrangu.
Sultis spaudžia tiesiog jūsų akyse, mažos stiklinės kaina apie 1-2 liras.
Dėliodami kelionę į Stambulą skaičiuoti ne tik lėktuvų bilietus į Turkiją, bet ir bilietus į muziejus. Kuriuos pamatyti verta. Įėjimas į Yerebatan Sarnıcı baziliką -10 lirų, į Ayasofya – 20 lirų. Visos kitos mečetės nemokamos. Tiesa, ten draudžiama eiti, kai vietiniai gyventojai renkasi į pamaldas.
Stanbule daug didelių prekybos centrų, bet jei norite įsigyti suvenyrų ir pajausti rytietišką dvasią, keliaukite į Prieskonių arba Didyjį turgų. Tiesa kainos ten didokos.
Paplaukiojimui po Bosforo sąsiaurį, kuris skiria dvi miesto dalis, ir, tuo pačiu. Europą nuo Azijos, galite už 12 lirų išsinuomoti katerį.